Mountainbike routes Utrechtse Heuvelrug

Mountainbikeroutes Utrechtse Heuvelrug

Hieronder vind je een aantal mountainbikeroutes in de omgeving Utrechtse Heuvelrug. Wil je de GPX bestanden downloaden of de routes inspecteren? Voor je gemak kun je dit hier vinden: Mountainbikeroutes Utrechtse Heuvelrug

Plaats: Amerongen

Lengte van de mountainbike route: Deze mountainbike route heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer.  

Markering: De route is gemarkeerd met houten palen met een witte, afgeschuinde kop met hierop in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie: Deze MTB route is te starten bij:

– Groene Entree Amerongen, Parkeerplaats Sportcomplex de Burgwal, Burgwal 1, 3958 ER in Amerongen.

– Groene Entree Prattenburg, Cuneraweg t.o. 416, 3911 RW in Rhenen.

– Parkeerplaats Bergweg 10 in Amerongen.

Omgeving: Deze mountainbike route ligt in een groot bosgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Kenmerkend zijn de grove dennen, het stuifzand en de heide. Vroeger waren het twee verschillende landgoederen, het Amerongse bos en het Zuilensteinse bos. Tegenwoordig valt dit onder de Utrechtse Heuvelrug. In het terrein tref je grote hoogteverschillen aan van 8 t/m 69 meter boven NAP.

Aard van de mountainbike route: 

Met maar liefst 280 hoogtemeters is dit een leuke uitdaging. Het MTB parcours is 18 kilometer lang en ligt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, tussen Amerongen en Veenendaal. Het is een afwisselende route met vlakke delen maar ook steile heuvelachtige delen. In het begin van 2015 is de route vernieuwd. Het resultaat is een fantastisch gebied om te mountainbiken! Veel singletrack met scherpe bochten en lange afdalingen.

Extra: Deze route kan gecombineerd worden met de MTBroute Leersum. Hiervoor moet je via de verbindingsroute de Bergweg overstekken. De route van Leersum is 18,4 kilometer lang.

Plaats: Leersum

Lengte van de mountainbike route: Deze MTB route heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer.

Markering: Alle routes zijn gemarkeerd op palen met een rood internationale MTB-teken. (Twee rondjes en een driehoek)
Startlocatie: Er zijn verschillende opstart plaatsen:
– Park Ginkelduin, Scherpenzeelseweg 53,3956 KD in Leersum
– Parkeerplaats aan de Scherpenzeelse weg, 3956 KG in Leersum
– Parkeerplaats Bergweg 10 in Amerongen
– Parkeerplaats Utrechtsebaan in Leersum
Omgeving: Dit is een prachtige mountainbike route in een uitgestrekt bosgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is op te delen in het Amerongse bos en het Zuilensteinse bos. Hoofdzakelijk bestaat het gebied uit dennen bossen en zijn er twee natuurterreinen met stuifzand, heide en hakhout te vinden. Het terrein heeft een hoogteverschil van 8 t/m 69 boven het NAP.
Aard van de route: In 2015 zijn er diverse nieuwe routes aangelegd. Twee oude routes van Leersum zijn samengevoegd tot één nieuwe route van maarliefst 18,4 km. De route is een uitdaging voor de ervaren mountainbiker als de beginner door de diverse ‘alternatieve’ routes. Zo zijn er mountainbike afslagen te vinden waarbij er een ‘jump’ gemaakt kan worden. De MTB route bestaat uit lange singletracks met veel hoogte meters. De route bestaat uit bredere hellingen en veel slingerpaden.
Extra:
Deze route is te combineren met de andere Heuvelrugse. Deze route is te combineren (nabij het dierenasiel vind je een verbindingsroute) met de MTBroute Amerongen. Deze route heeft een lengte van 18 kilometer.

Plaats: Rhenen

Lengte van de route: De lengte van de MTB route is ongeveer 6,4 km.
Markering: De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Startlocatie: De route kent verschillende startplaatsen:
– De Leemkuil, kruising van de Autoweg en de Reumersweg net buiten Rhenen.
Omgeving: In de stadsbossen van Rhenen is de route gelegen. Het is het uitloopgebied van gemeente Rhenen. Het is daardoor mogelijk om wandelaars tegen te komen, daarom is het belangrijk om altijd op te letten en de mensen met respect te behandelen. Leuk om te weten is dat er deels door de toestellen van de trimbaan door rijdt. Het gebied is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en bestaat uit een prachtig bosrijke omgeving met veel heuvels.
Kenmerken van de MTB route: De route is ongeveer 6,5 kilometer lang. Dit lijkt misschien weinig mountainbike uitdaging te hebben, maar vergis u niet. Deze route is zeer technisch. Doordat er veel hoogteverschil aanwezig is, is het een komen en gaan van hellingen. Bij deze mountainbike route is veel stuur en draai kunsten nodig. Mooie klimmetjes, scherpe bochten en zeer steile afdelingen. De snelheid ligt bij deze mountainbike-tocht lager maar vraagt mountainbike beheersing.
Extra: Deze route kan gecombineerd worden met de MTBroute Veenendaal en met de MTBroute Amerongen. Omdat niet alle terreineigenaren mountainbikers op hun terrein toestaan, lopen de verbindingsstukken deels over verharde wegen.

Mountainbike routes

Utrechtse Heuvelrug

Route Amerongen

Lengte: 18 kilometer

Hoogtemeters: 280 meter

Te combineren met routes Rhenen, Kwintelooijen en Leersum

Vanuit onze mountainbike verhuur locatie in Veenendaal kun je gemakkelijk starten op de routes Amerongen. Dit is een mountainbikeroute met veel afwisseling, scherpe bochten en uitdagende klimmen. Met maar liefst 280 hoogte meters is dit een leuke uitdaging. Tijdens deze mountainbike route bereik je echt een hoogtepunt: de Amerongse Berg. Het i een uitgestrekt bosgebied  gekenmerkt door stuifzand, prachtige heide en dennenbomen. Niet voor niets reizen mountainbikers uit het hele land naar dit mountainbike gebied om te genieten van een sportieve uitdaging.

Route Rhenen

Lengte: 6,4 kilometer

Hoogtemeters: 100 meter

Te combineren met routes Kwintelooijen en Amerongen

Een echte technische mountainbike route! De route Rhenen is een mountainbike route waarbij je de kneepjes van het mountainbiken kunt leren. Door de smalle singletracks en uitdagende bochten, leer je echt je mountainbike kennen. Deze mountainbike route kenmerkt zich daarnaast door de vele hoogteverschillen: steile klimmetjes en uitdagende afdalingen. Doordat deze hoogte verschillen ligt je mountainbike snelheid lager dan bij wat vlakkere routes. Nadat je deze route hebt gefietst, kun je lekker neerploffen: een hele prestatie! Heb je nog wat energie over? Dan kun je nog een rondje Rhenen pakken.

Route Rhenen Kwintelooijen

Lengte: 3,2 kilometer

Hoogtemeters: 100 meter

Te combineren met routes Rhenen en Amerongen

Wil je echt een zware mountainbikeroute? Ga dan voor een echt zware mountainbike toch naar Kwintelooijen. In dit recreatiegebied, net buiten Veenendaal, vind je een van de meest uitdagende routes van de omgeving. Na en rondje van iets meer dan 3 km voel je de hoogteverschillen zeker in de benen. Gek is dit niet als je weet dat je meer dan 100 hoogmeters hebt getrotseerd. Dit maakt ook dan deze mountainbike route één van de zwaarste routes is van Nederland. Enige mountainbike techniek en ervaring is wel een vereiste. Ben je een beginnende mountainbiker, ga zéker de eerste keer rustig de route fietsen. Namate je meer bedreven bent met de mountainbike, kun je wat meer de uitdaging aangaan.

Route Austerlitz

Lengte: 15,3 kilometer

Hoogtemeters: 50 meter

Te combineren met route Zeist

De bosrijke omgeving van de Pyramide van Austerlitz, in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte, is een uitstekende omgeving voor een middagje mountainbiken. De aanlegde mountainbike trial is perfect voor de beginner. Het noordelijke deel van de route wordt gekenmerkt door rechte paden en singletracks. Het zuidelijke deel is gedeeltelijk hetzelfde als de route Zeist. Voor de ervaren mountainbiker is deze route dus ook makkelijk te verlengen met een pittig en technisch uitdagende route! Voor de mountainbikeroute Austerlitz heb je een mountainbike-vignet nodig

Route Zeist

Lengte: 17 kilometer

Hoogtemeters: 103 meter

Te combineren met routes Austerlitz en Leersum 

Heen-en-weer, op-en-neer, slingerend langs een bomenrij, hobbelend over heuveltjes, dit is kenmerkend aan de mountainbikeroute bij Zeist. Een technisch uitdagende route die ook best zwaar is. Af en toe zijn er gelukkig wel een paar rechte stukken om even bij te komen. De stuifduinen in dit gebied zijn uiterst benut met hier en daar zelfs extra gerealiseerde spring bulten. En bij droog en warm weer? Dan maken de delen door mul zand het niet makkelijker! Maar een echte mountainbiker gaat een uitdaging natuurlijk niet uit de weg! Voor de mountainbikeroute Zeist heb je een mountainbike-vignet nodig

Route Hoge Vuursche

Lengte: 22 kilometer

Hoogtemeters: 75 meter

Te combineren met route Lage Vuursche

De langste MTB-route op de Utrechtse Heuvelrug start bij de Kuil van Drakensteyn. Hiervandaan fiets je eerst door de Kuil en wat gekenmerkt door natuurlijke pumptracks. Verderop op de track heb je onder andere een korte track met een bikepark uitstraling. Er zijn vele singletrack onderweg, waarvan de ene meer geschikt is voor de ervaren mountainbiker en de andere track elke beschikbare hoogtemeter pakt. Tussendoor mountainbike je soms over een stuk asfalt, de kans om even op adem te komen! Een leuke afwisselende route voor een dagje fun op de mountainbike! Voor de mountainbikeroute Hoge Vuursche heb je een mountainbike-vignet nodig

Route Lage Vuursche

Lengte: 10,2 kilometer

Hoogtemeters: 92 meter

Te combineren met route Hoge Vuursche

De mountainbike route Lage Vuursche is echt een goede route. Deze nieuw aangelegde route is voor zowel de beginnende als de ervaren mountainbiker een leuke uitdaging. Op en af slingerende mountainbike paden nemen je mee door het prachtige Lage Vuursche bos en hier en daar een pittig klimmetje. Het is voornamelijk een technische route, waarbij je niet direct veel ervaring nodig hebt. Wel is concentratie belangrijk! Als afsluiter van je inspanning, kun je genieten van een lekker drankje of een heerlijke pannenkoek in het pittoreske dorpje Lage Vuursche.

Route Leusden

Lengte: 21,3 kilometer

Hoogtemeters: 197 meter

Te combineren route Woudenberg

 Op het Familielandgoed Den Treek-Henschoten vindt je een mooi, spannend en gevarieerd landschap door de geleidelijke overgang van de hogere delen van de Utrechtse Heuvelrug in het lagergelegen Gelderse Vallei. Een uitermate geschikte omgeving voor een leuke mountainbikeroute. De noordelijke route (Treeker MTB Trail Noord) bij Leusden leidt je door de Treekerduinen en de Binnenduinen, waarbij dus optimaal gebruik is gemaakt van de hoogteverschillen in de stuifzandgebieden. Je fiets voor een groot deel door bossen met hier en daar een stukje heide of een paar vennetjes. Voor de mountainbikeroute Leusden heb je een mountainbike-vignet nodig.

Route Woudenberg

Lengte: 15,2 kilometer

Hoogtemeters: 199 meter

Te combineren met route Leusden

Buiten de plaats Woudenberg ligt het in omgeving alom bekende Henschotermeer. Vanaf de mountainbikeroute bij Woudenberg (Treeker MTB Trail Zuid) zie je dit mooie meer liggen. Net als het noordelijke deel in het familielandgoed Den Treek-Henschoten, fiets je ook hier met je mountainbike over nieuwgebouwde singletracks. Onderweg maak je de nodige hoogtemeters en passeer je ook nog de Pyramide van Austerlitz. Deze track is dus ook goed te combineren met een cultureel uitstapje of een middagje op het strand in de zomer! Let op dat je wel in het bezit bent van een Treeker MTB Vignet!

Huur MTB's
Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie via uw browser op geslagen worden. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan hebben op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.