Scroll Top

MTB-routes Zuid-Veluwe vernieuwd

Eind vorig jaar was het zover, drie vernieuwde mountainbikeroutes op de Veluwe werden geopend. Meerdere MTB-routes door het zuiden van de Veluwe leiden je dwars door de prachtige natuur. MTB Zuid Veluwe beschikt over bijna 100 kilometer aan uitdagende mountainbiketracks. Lees snel wat de Zuid-Veluwe te bieden heeft aan de mountainbiker!

Zuid-Veluwe

Met het gebied Zuid-Veluwe wordt voornamelijk het bos- en heidegebied in bezit van de gemeente Ede bedoelt. Deze gemeente heeft maar liefst het meeste bos van alle gemeentes in heel Nederland, namelijk 2.461 hectare aan bos en andere natuur. Dat maakt dit gebied een perfect omgeving voor de natuurliefhebber en buitensporter. Je kunt hier eindeloos dwalen door uitgestrekte bossen, over de bloeiende Ginkelse heide en zandverstuivingen. Een divers gebied dat uitermate geschikt is voor de mountainbiker. Vandaar zijn er ook meerdere MBT-routes aangelegd. De mountainbikeroutes zijn gelegen ten noordoosten van Ede in een prachtig bosrijk gebied. Niet alleen de mountainbiker is in het Edese bos te vinden. Je komt ook regelmatig andere recreanten tegen zoals wandelaar en ruiters, maar ook weleens een dier! De kans is aanwezig dat je tijdens één van de routes grote dieren zoals herten, runderen, paarden of wilde zwijnen tegenkomt. Spannend he?

Vernieuwde MTB-routes

Op 24 november 2020 werden de vernieuwde routes officieel geopend door burgemeester René Verhulst samen met Thorwald Veneberg, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie. In de afgelopen periode heeft de gemeente Ede is samenwerking met MTB Zuid Veluwe, drie mountainbikeroutes vernieuwd namelijk de routes bij Ede en Otterlo. De routes leiden je door afwisselende landschappen met volop variatie. Mooie routes met steile klimmetjes, paadjes door mul zand, pittige afdalingen en uitdagende singletracks met kombochten over smalle bospaadjes. Ook is er zelfs voor de kinderen een speciale kindermountainbikeroute! We vertellen je graag meer over de drie vernieuwde mountainbikeroutes!

MTB-route Ede

Lengte: 36,4 km

De mountainbikeroute bij Ede die start vanaf De Fietser, is een uitdagende route geschikt voor zowel de beginner als gevorderde MTB’er. Het parcours in een combinaties van uitdagende singletracks met elk een eigen karakter. De MTB-route bevat pumptrack-onderdelen, technisch bochtenwerk en ook snelle delen met lopende kombochten. Gelukkig is er tussen de verschillende singletracks ruimte om op adem te komen door de mooie verbindingsstukken. Onderweg passeer je veel soorten natuur; bos-, en heidelandschappen en uitgestrekte velden wisselen elkaar af. Je fietst over de Eder- en Ginkelse heide, de Planken Wambuis en door het Edese bos. Aan het eind van de route voel het wel in de benen, want je maakt veel hoogtemeters onderweg!

MTB-route Oosterbeek

Lengte: 37 kilometer

De MTB-route Oosterbeek heeft een totale lengte van ongeveer 37 kilometer maar is op te splitsen in twee lussen van 14 en 16 kilometer. De noordelijk lust van de route gaat over het terrein van Papendal met hier een paar leuke stukjes singletrack. In Arnhem kom je langs het mountainbikemuseum (!). Verder fiets je door een mooie omgeving met weliswaar weinig uitdaging voor de mountainbiker. De zuidelijke lus leidt je over de mountainbiketrack langs de Italiaanse weg. Deze autovrij klinkerweg kronkelt door het bos met 2 haarspeldbochten van Kasteel Doorwerth naar het gelijknamige dorp. Ooit werd deze weg aangelegd door een kasteelheer om zo zijn kasteel makkelijker te bevoorraden. Doordat het terrein zo steil is, moest de weg met twee bochten worden aangelegd. Deze weg is geliefd onder de fietsers en wordt ook vaak opgenomen in toertochten. Dit is wel het enige echte letterlijke hoogtepunt aan de route.

MTB-route Ede voor kinderen

Lengte: 4,5 kilometer

Speciaal voor de jonge mountainbikers is de eerste mountainbikeroute in Nederland speciaal voor kinderen aangelegd in Ede. Met deze route werd zelf het jeugdjournaal gehaald. De 4,5 kilometerlange route kent kleine hoogteverschillen in de bossen en dat maakt het juist aantrekkelijk en veilig voor de jonge MTB’ers. Onderweg moeten volwassenen voorrang geven aan de kinderen. De route leidt over bulten, door kuilen en maakt mooie kombochten. Ook de bewegwijzering is speciaal voor kinderen. De route is te herkennen aan de houtenpalen met in het groen het teken van een dennenboom met daaronder 2 rondjes. Doordat de route niet zo lang is, kan je meerdere rondjes rijden!

De verschillende routes van MTB Zuid Veluwe zijn afzonderlijk te fietsen, maar je kan zo ook aan elkaar koppelen zodat je er een langere track van kan maken.

Andere MTB-routes

Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan de twee andere MTB-routes van de Zuid-Veluwe bij Otterlo en Lunteren. Ondanks dat er aan deze routes wordt gewerkt, kan je ze wel gewoon blijven fietsen!

MTB-route Otterlo

Lengte: 18 kilometer

De MTB-route bij Otterlo start bij Otterlo Events, waar je achteraf ook nog een kop koffie kan drinken. De route start met wat snelle singletracks die je naar ’s Heeren Loo leiden. Je volgt hier de route over het park gevolgd door een berucht stukje van MTB Zuid-Veluwe AREA 51. Dit stuk in de route die gedeeld is met de MTB-route Lunteren wordt gekenmerkt door steile klimmen met snelle afdalingen, een pittige track. Verder vindt je op de route af en toe hoge kombochten en hoogteverschillen en misschien zelfs wel een paar loslopende grazers. Het is een leuke route waarbij je gebruik moet maken van verschillende mountainbikevaardigheden.

MTB-route Lunteren

Lengte: 32 kilometer

De mountainbikeroute Lunteren is een hele leuke en vooral afwisselende route. Je volgt de paarse routebordjes en slingert over smalle paadjes tussen de bomen door. Je beklimt de Goudsberg met een lekker lang stuk vals plat. Meerdere keren doe je het zandgat aan en je fietst door het Wekeromse Zand. Beklimmingen en afdaling worden afwisselt met wat technische gedeeltes onderweg. Je fiets ook de track Area 51 en een leuk stukje over de kindermountainbikeroute waar je voorrang geeft aan de jonge MTB’ers. Om de route nog uitdagender te maken, is er een spannende passage met jumps toegevoegd! 

Startlocaties

Naast dat er op 24 november de vernieuwde MTB-routes werden geopend, werden er ook vier officiële MTB startlocaties bekendgemaakt. Op deze startlocaties vindt je een routebord met alle MTB-routes, ontwikkeld door Ede Marketing. Tevens is er bij het kiezen van de locaties gelet op een aantal praktische zaken. Zo is er bij alle startpunten meestal een watertap-, gereedschaps-, en afspuitplek aanwezig.

Dit zijn de startlocaties:

  • Ede: De Fietser, Akulaan 2, 6717 XN Ede
  • Otterlo: Otterlo Events, Mosselsepad 28, 6731 SM Otterlo
  • Lunteren: MTB-Centrum Veluwe & 50|50 Hotel Belmont, Goorsteeg 66, 6718 TB Ede

Bij De Fietser, Otterlo Events en Hotel Belmont kan je na een pittige tocht heerlijk bijkomen met een kop koffie met appelgebak.

Voor alle informatie over de MTB-routes Zuid Veluwe kijk je op: https://mtbzuidveluwe.nl/

Mountainbike huren & bezorging

Wil je ook op de beste mountainbikes de routes op de Veluwe ervaren? Onze mountainbikes zijn goed afstelt en van de beste kwaliteit. Daarom zijn wij de grootste mountainbike verhuurder in de regio. Wij bezorgen de fietsen op locatie. Een mountainbike huur je gemakkelijk & snel bij mountainbike verhuur Utrechtse Heuvelrug.

Huur MTB's
Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie via uw browser op geslagen worden. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan hebben op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.