De bossen zijn sinds de Coronapandemie niet alleen populair onder wandelaars, steeds meer mountainbikers hebben sinds de komst van het virus het bos gevonden. Het mountainbiken is het afgelopen jaar een stuk populairder geworden. Mensen die een beetje sportief zijn aangelegd, zijn blij dat het mountainbiken ondanks Corona toch door kan gaan. Het is een ideale manier om te kunnen blijven sporten. Je kunt de sport namelijk prima alleen of in een klein gezelschap beoefenen, je bevindt je in de buitenlucht en je houdt je conditie op peil.
Jezelf moe maken in de buitenlucht is heerlijk. Je hart even flink aan het werk zetten is gezond. Trappelend op een fiets is het bos is de ideale plek om je conditie op peil te houden. Op de Utrechtse Heuvelrug zijn ongekend veel verschillende mountainbikeroutes te vinden die elk hun eigen uitdaging hebben. Steeds hetzelfde rondje moeten maken is dus niet nodig. Maar al doe je dat wel, dan is de uitdaging om de route steeds sneller of handiger af te leggen.
Mountainbike routes
Een goede mountainbike is een belangrijke basis om de routes op de Utrechtse Heuvelrug aan te kunnen gaan. Gelukkig komen er steeds meer mountainbike-proof paden in de bossen. MTB Utrechtse Heuvelrug werkt er hard aan om paden aan te leggen en te onderhouden. Huur je bij ons een mountainbike dan zorgen wij ervoor dat je bent voorzien van een goede fiets en van een MTB-vignet om de routes op de Utrechtse Heuvelrug te mogen fietsen. Daarmee dragen wij wat van de huurkosten af zodat MTB Utrechtse Heuvelrug haar werk kan voortzetten. Die goede paden zijn namelijk hard nodig om de huidige populariteit van het mountainbiken aan te kunnen.
MTB’en: Ongekend populair
Niet alleen op de Utrechtse Heuvelrug is te merken dat de mountainbikesport meer liefhebbers heeft gekregen. Op nos.nl stond in november 2020 al te lezen dat ook de vereniging Bar End in Apeldoorn merkte dat er steeds meer nieuwe leden werden aangemeld. Zoveel mensen wilden lid worden van de mountainbikevereniging dat er zelfs een wachtlijst is ontstaan omdat er geen plek genoeg is voor de geïnteresseerden. Ook het Brabants Dagblad kopte in deze periode: ‘Mountainbiken is hot: bossen zitten vol met mtb’ers die wél nog een fiets kunnen krijgen.’ In het artikel daarna werd genoemd hoe het een gekkenhuis is met de verkoop van de benodigde fietsen in de fietswinkel Bike+ in Oss.
Mountainbiken in de winter
Dat deze koppen juist verschenen in november, de start van de winterperiode, is niet vreemd. De winter is het seizoen bij uitstek om met een mountainbike de natuur in te trekken. Terwijl jij je in het zweet werkt, zorgt de lucht voor lekkere verkoeling. De laagstaande zon in deze tijd geeft een mooi licht dat sfeervol door de takken van de bomen schijnt. In de winter krijg je uitdagingen op je pad die je in de zomer niet hebt. Je kunt denken aan stukken bevroren bosgrond en modderpoelen, die net een andere techniek van je vragen dan wanneer je over de droge bosgrond rijdt. Doordat de veranderende ondergrond net wat meer skills van je vraagt, verbeter jij je techniek!
Het begin van mountainbiken
Mountainbiken is een sport die al heel lang bestaat. Al sinds de jaren zestig en zeventig worden de sportieve fietsen die ervoor nodig zijn in Californië gemaakt. Eerst nog door de uitvinders van de sport zelf, later komt de eerste fabriek waar de fietsen van de band afrollen. Hoewel deze fiets later in de geschiedenis verfijnd werd, had het eerste model al wel de brede banden en het rechte stuur zoals de mountainbike vandaag de dag ook kenmerkt. Doordat mountainbikers steeds meer uitdagingen aan durfden, moest de fiets ook steviger worden om alle hobbels in de weg te kunnen nemen. Het aantal versnellingen, het brede frame, de stevige voorvork en de tandwielen achter maakten de fiets tot eentje die ruig terrein aankan.
Bulls bikes
Tot op de dag van vandaag wordt de fiets steeds meer gefinetuned. De technologie blijft zich ontwikkelen en wordt zo steeds geavanceerder. Wij zijn er trots op dat wij in ons verhuuraanbod Bulls Bikes mogen aanbieden. Krachtige mountainbikes waarmee profrenners de moeilijkste wedstrijden in de wereld aankunnen. De fietsen zijn dan ook door professionals ontwikkeld en getest. Mocht je een mountainbike willen aanschaffen, kom dan eerst bij ons een testritje rijden!
Voordelen van huren
Gelukkig hoef je op dit moment -nu het even niet mogelijk is om je eigen favoriete sport te beoefenen-, niet perse een fiets te kopen; je kunt er ook een huren! Dan kun jij in deze Coronatijd genieten van het mountainbiken en even ruiken of het wat voor je is. Daarna kies je ervoor of je de mountainbikesport wilt voortzetten, omdat het proberen je heeft doen smaken naar meer, of gewoon weer je eigen sport oppakken zonder dat je een mountainbike in je schuur laat versloffen. Het voordeel van huren is ook: mocht je zin hebben om eens een ander gebied te verkennen, dan heb je geen auto met fietsendrager nodig om je mtb te vervoeren. Je huurt gewoon jouw mountainbike op de plek waar je wilt gaan fietsen.