Scroll Top

7x waarom mountainbiken gezond is

7x waarom mountainbiken gezond is

Ga je regelmatig de natuur in om een mooie route te fietsen? Dan ben je heel gezond bezig. Ben jij niet zo’n mountainbiker, maar blijf je het liefst lui op de bank liggen dan wordt het tijd dat je eens gaat nadenken over je gezondheid. Kom de bank af en ga bewegen! Waarom? Het is alle moeite waard. Lees hieronder onze zeven redenen waarom jij je eens flink in het zweet moet werken.

1. Mountainbiken geeft meer energie

Je zou misschien denken dat het fietsen op een mountainbike heel veel energie kost. Als je het goed doet is dat ook zeker waar. Maar wist je dat je ook energie krijgt wanneer je beweegt? Je lichaam maakt tijdens het sporten namelijk een stofje aan dat endorfine heet. Dit stofje zorgt ervoor dat jij je positief en energiek voelt. Soms kun je dit al tijdens het mountainbiken merken, maar zeker daarna wanneer je het zweet met een lekkere douche van je lichaam hebt gespoeld en even hebt uitgerust van de inspanning. Naast endorfine is er nog een reden waarom mountainbiken je meer energie geeft en die is heel simpel: je spiermassa neemt toe. Met meer spierkracht kun je meer energie verzetten. Mountainbike je niet zo vaak, dan is de weinige spiermassa een reden waardoor alledaagse activiteiten je wat meer moeite kosten dan die van een fervent mountainbiker.

2.Mountainbiken brengt sociale contacten

Spreek je samen met anderen af om een rondje te gaan mountainbiken? Dan heeft dit niet alleen een positief effect op je lichaam, maar op jouw sociale skills. Doordat je met sporten gezamenlijk iets inspannends onderneemt, is de drempel laag om een persoon mee te vragen die je misschien nog niet zo goed kent: je buurman of een collega die je niet zo vaak spreekt maar wel een klik mee hebt. Tijdens het mountainbiken hoef je niet hele gesprekken te voeren, terwijl het toch samenbindend werkt. Wil je nieuwe mensen leren kennen? Ook dan is mountainbiken daarvoor hét middel. Meld je aan bij een mountainbikevereniging in de buurt! Een mountainbikevereniging organiseert regelmatig toertochten om samen te rijden, weekendjes weg naar een ideale mountainbikebestemming of mountainbikemarathons. Hier leer je ook je maatjes kennen waarmee je in een wat kleiner verband je hobby kunt uitoefenen.

3.Krijg meer dagelijkse vitamine D inname door mountainbiken

Voldoende vitamine D zorgt voor sterke botten, tanden en spieren en is bovendien een boost voor je weerstand! En waar vind je dat? Juist, in de natuur! Huisartsen adviseren: probeer 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn. Zo hoef je vitamine D niet uit een flesje te halen, maar maakt je huid het zelf aan. Hoe welkom is dat in deze tijd waarin de virussen van man op man rondgaan. Natuurlijk zijn er ook groepen mensen voor wie vitamine D uit een flesje wel nodig is, maar altijd als aanvulling. Blijf dus niet binnen zitten, maar spring op de mountainbike en trek het bos in. 

4.Verbetert je evenwichtsgevoel door mountainbiken

Ga eens op een been staan met je andere voet omhoog en doe je ogen dicht. Grote kans dat je begint te wankelen. Hoe belangrijk een goede controle over je evenwicht is, merk je pas wanneer je het niet hebt. Onderzoek toont aan dat als je werkt aan het verbeteren van je evenwicht, dit bescherming biedt tegen blessures. Met coördinatie-oefeningen daag je namelijk je diepe spieren uit. De diepe spieren rond je core helpen je om een goede houding aan te nemen en kunnen je gemakkelijk tegenhouden om te vallen. Je core train je tijdens het mountainbiken met name wanneer je jouw stuur onder controle houdt en wanneer je in een hoek van 45 graden op de mountainbike zit. Je buikspieren houden jouw rug in balans en zo werken je arm- borst- buik- en rugspieren allemaal samen om jou in evenwicht op de fiets te houden.

5.Verbetert de conditie door mountainbiken

Naast dat je tijdens het mountainbiken jouw spieren aan het trainen bent, is mountainbiken vooral een sport die bijdraagt aan het verbeteren van jouw uithoudingsvermogen. Je traint hiermee je hart en longen. Het ademhalingssysteem gaat aan het werk en je bloedsomloop zorgt ervoor dat jouw lichaam van zuurstofrijkbloed wordt voorzien. Het afval in je lichaam kan zo sneller worden afgevoerd. Hierdoor slibben je aderen minder snel dicht en je hart wordt sterker. Naast deze gevolgen, waar je vooral op de lange termijn profijt van hebt, zal je ook merken dat het verbeteren van je conditie gelijk meer fitheid oplevert. Hijg jij je altijd suf als je een paar keer de trap op rent? Na een aantal keer flink aan je conditie gewerkt te hebben, merk je al snel: het gaat een stuk soepeler!

6. Je slaapt beter door het fietsen

Lig jij vaak ’s avonds schaapjes te tellen voordat je in slaap valt? Of word je wakker na een hele nacht slaap maar voel jij je niet uitgerust? Denk er dan eens over om het bos in te trekken en je flink moe te maken op een mountainbike. Doe je dit geregeld, dan zorgt dit er namelijk voor dat je sneller in slaap valt, een diepere slaap hebt en zo beter tot rust zult komen. Volgens een onderzoek van Sleep Cycle slaap je gemiddeld tien minuten extra wanneer je de dag ervoor flink in beweging bent geweest. Een half uurtje intensieve beweging per dag zou al genoeg moeten zijn om je nachtrust te verbeteren. Ga dus schaapjes tellen in de weides waar je langsfietst en lekker slapen wanneer je in je bed ligt.

7.Helpt je lichaamsgewicht op peil te houden door te bewegen


Elke dag bewegen is ook belangrijk om af te vallen. Door te mountainbiken en te bewegen verbrand je meer calorieën. Wil je afvallen door te mountainbiken, dan zal je regelmatig op de fiets moeten stappen. Zit jij al op gezond gewicht en hoef je niet zo nodig nog meer kilo’s te verliezen? Ook dan is het goed om regelmatig te blijven bewegen: je houdt je gewicht ermee op peil.

Huur MTB's
Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie via uw browser op geslagen worden. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan hebben op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.